Divota od prosota 


Proso je jedna od zaboravljenih, ali veoma zdravih žitarica. Otkrila sam je pre par godina sasvim slucajno. Od tada je koristim, ne baš često, ali jedanput mesečno sigurno. 
Bila sam veliki zavisnik od šećera i uspela sam da ga se odreknem. Slagala bih vas da ne pojedem nešto slatko kada odem na neki rođendan ili slavu, ali to više nije onako kao pre. Slatkiši mi više ne predstavljaju ništa, mogu da ih gledam, ali ne osećam želju za njima. Čak ni šećer ne kupujemo, izvinjavam se Aleksandri što u pslednje vreme kada dodje kod mene nemam da zasladi kafu.
Moja deca jedu slatkiše kao i sva ostala, nisam ni pokušavala da im uskratim, ali gledam da im ograničim. Ovim putem apelujem sve rođake i prijatelje koji nam dolaze u goste da ne donese čokolade i bombone, primamo samo voće😉.
Da se vratimo prosu. Proso se u našoj porodici naziva i hrana za ptice jer on to i jeste. Veoma je bogat mineralima kao i vitaminom B. Ima veoma visok glikemijski indeks, tako da bi šećerasi morali oprezno da ga jedu. Sadrži i salicilnu kiselinu i zbog toga je super za kosu, nokte, kožu...
Proso se koristi i u ishrani beba preko 6. meseci. Davala sam ga Nadi i uvek ga je jela sa apetitom. Čak ga i Ana daje bebi Viktoru. Zbog toga je Viktor mala, slatka bombica 😇.
Ali obratite pažnju na to da ga obavezno, kao i sve druge žitarice potopite preko noći u vodi, to je veoma važno jer na taj način se neutrališe fitinska kiselina, a naš organizam dobije sve ono dobro iz prosa. 
Danas sam ga spremila u slatkoj varijanti, Nadi za doručak. Može biti i slano, u obluku pite, mafina, sa sirom, pavlakom, kao kacamak, sa slaninicom... Na vama je da odlučite kako. 

Divota od prosota

                          Sastojci:
   
             - 1 šolja prosa potopljenog u vodi preko noći
             - 3  šolje vode
             - 1 jabuka, banana ili voće po izboru
             - 2 kašičice meda
              - cimet

                      
                Način pripreme:

Proso potopiti u vodi preko noći. Skuvati sa vodom, kada provri smanjiti temperaturu. Kuva se od prilike 15 minuta, dok proso ne upije skoro svu vodu. Izblendirati sa svežom jabukom, može i bananom. Ukoliko spremate za bebu skuvajte jabuku. Zasladite medom, servirajte i pospite cimetom. 

                   Prijatno, uživajte!
             
             

Коментари

Популарни постови