Koh bez šećera

 

Koh bez šećera

 Nikada mi nije bilo jasno zašto koh mora da bude toliko sladak. Uvek kada sprema koh, moja majka stavlja kilo šećera, a čini mi se da u mleko doda još jedno kilo. Rešila sam da joj pokažem da koh ne mora da bude toliko sladak, već kao prava letnja poslastica, osvežavajući.
Razmišljala sam da li da koristim kukuruzni griz ili pšenični. Naravno, pravi koh se sprema sa pšeničnim i želela sam da ostanem dosledna tome iako pšenicu izbegavam.
Tragajući po googlu pronašla sam neke zanimljive informacije o grizu kao namirnici i njegovoj bogatoj nutritivnoj vrednosti. 
Griz je bogat ugljenim hidratima koji su nam potrebni za energiju, sadrži proteine, a ima i dijetnih vlakana koji igraju značajnu ulogu za naše varenje i metabolizam. Ima nizak sadržaj masti. Veoma je hranljiv, a najveći udeo u njemu odlazi na ugljene hidrate. Kako nema trans masti, holesterola i uopšte masnoća, a sadrži značajne vitamine B kompleksa, griz je dobra hrana, ukoliko se konzumira umereno. Grizom unosimo hranljive kalorije, a ne praznu energiju, koja, ako se ne potroši, prelazi u masne naslage! Znači da je umerenost veoma važna tokom konzumiranja griza i onda nema problema što se kilaže tiče. 
Iz Grčke sam donela limunovu travu u koju sam se zaljubila na prvi pogled i miris, tako da mu je upravo ova biljčica dala neverovatan ukus i određenu svežinu. Ovaj koh je prava ekspanzija neverovatnih aromatičnih ukusa , preporučujem da probate.


Koh bez šećera

                                          Sastojci:

- 6 jaja
- 5 kašike meda
- 12 kašike griza
- 1 prašak za pecivo
- 1, 5 l mleka
- izrendana kora od 1 limuna
- malo limunove trave ( ne mora )
- aroma ruma


                     Način pripreme:

Penasto umutiti belanca sa tri kašike meda, dodati im žumanca i aromu ruma.  Dodati smesi griz pomešan sa praškom za pecivo i na kraju malo limunove trave. Sve lepo sjediniti i prosuti u podmazan pleh. Peći na 180 stepeni nekih dvadesetak minuta.
Dok se peče koh skuvati mleko sa izrendanom koricom od limuna i dve kašike meda, a zatim ga preliti vrelim mlekom. 
Ostaviti koh da se dobro ohladi, najbolje bi bilo da odstoji u frzžideru preko noći, pa onda poslužiti.

                     Prijatno, uživajte! 

Коментари

Популарни постови