Humus

Humus

Humus je jelo poreklom sa Bliskog istoka, tamo veoma popularno, ovde ne toliko. Može se porediti sa našom paštetom, ali je humus neuporedivo zdraviji namaz. Što se pašteta tiče, izbegavam svaki mogući kontakt sa njima, ali pošto ih deca vole uspela sam da nađem alternativu u vidu izblendirane tunjevine sa kiselom pavlakom. To je odlično rešenje, deca će biti oduševljena , a vi mirni i sigurni da ono što jedu nije otrov.
Humus je jelo koje se pravi od leblebija, a njih morate u tom slučaju nabaviti u sirovom stanju, a ne pečenom! Leblebije su veoma zdrave jer ne sadrže holesterol i zasićene masti, a veoma su bogate proteinima, pa zbog toga mogu poslužiti i kao zamena za meso. Regulišu nivo šećera u krvi, smanjuju rizik od zgrušavanja krvi, najbolji su izvor gvožđa...
Pored leblebija jedan od bitnih sastojaka za humus je tahini. Tahini je susam pasta, koja je veoma kalorična, ali za potrebe spremanja humusa ne trebaju vam velike količine, već jedna kašičica. Ima ga u prodavnicama zdrave hrane, malo je skuplji, ali traje dugo, ukoliko ga koristite samo za humus. Jedno vreme sam od običnog tahinija pravila čokoladni, što nije bilo baš pametno i tada mi je brzo nestao. Srećom, prestala sam to da radim.
Baza za humus su upravo ove dve namirnice koje predstavljaju osnovu, a ukusi mogu biti različiti, od belog luka, mladog luka, crvenog luka, raznih začina i ostalih vrsta povrća, na vama je da odlučite kakvog želite da humus bude ukusa.
Sastojci za humus sa belim lukom:
- 250 gr sirovih leblebija
- 1 kašičica tahinija
- maslinovo ulje
- so
- 2- 3 cesnja belog luka
- malo limunove trave ili nekog drugog začina
Način pripreme:
Leblebije potopite preko noći u vodi. Kuvati sa dva puta više vode od prilike sat vremena, dok ne omekšaju. Kada počne da vri smanjiti vatru. Skuvane leblebije procediti, a malo vode u kojoj su se kuvale sačuvati. U blender ili secko staviti kuvane leblebije, tahini, so, ulje, beli luk. Izblendirati dobro da se sve lepo sjedini. Ukoliko je previše gusto dodati vode od kuvanja, morate sami proceniti koliko. Po ukusu dodati so kao i limunov sok. Sjedinjenu smesu sipati u činiju, preliti maslinovim uljem i posuti začin preko. Humus se koristi kao namaz za hrono pogaču, slane wellness keksiće, integralne galete ili neko drugo integralno pecivo.
Prijatno, uživajte!
Baza za humus su upravo ove dve namirnice koje predstavljaju osnovu, a ukusi mogu biti različiti, od belog luka, mladog luka, crvenog luka, raznih začina i ostalih vrsta povrća, na vama je da odlučite kakvog želite da humus bude ukusa.
![]() |
Humus |
Sastojci za humus sa belim lukom:
- 250 gr sirovih leblebija
- 1 kašičica tahinija
- maslinovo ulje
- so
- 2- 3 cesnja belog luka
- malo limunove trave ili nekog drugog začina
![]() |
Humus |
Način pripreme:
Leblebije potopite preko noći u vodi. Kuvati sa dva puta više vode od prilike sat vremena, dok ne omekšaju. Kada počne da vri smanjiti vatru. Skuvane leblebije procediti, a malo vode u kojoj su se kuvale sačuvati. U blender ili secko staviti kuvane leblebije, tahini, so, ulje, beli luk. Izblendirati dobro da se sve lepo sjedini. Ukoliko je previše gusto dodati vode od kuvanja, morate sami proceniti koliko. Po ukusu dodati so kao i limunov sok. Sjedinjenu smesu sipati u činiju, preliti maslinovim uljem i posuti začin preko. Humus se koristi kao namaz za hrono pogaču, slane wellness keksiće, integralne galete ili neko drugo integralno pecivo.
Prijatno, uživajte!
Коментари
Постави коментар