Čokoladni kolač

 

U našoj kući je uvek veselje kada pripremam nešto od čokolade. S obzirom da više ne spremam klasične kolače i torte, deca se obraduju kada im konačno pripremim neki slatkiš. Tako je bilo i ovog puta.
Kolaču se najviše obradovao Vukan, a za njim i svi ostali. Zbrisan je veoma brzo, u toku jednog dana. Slatkoću su mu dale urme i banane, tako da nisam ni imala potrebe za nekim od zaslađivača jer je kolač bio dovoljno sladak.Naravno, za glazuru je potrebno malo meda.  Veoma je sočan i ne razlikuje se od standardnih čokoladnih kolača, ali mu je ukus  intezivniji i aromatičniji.
Čokoladna glazura je pobedila kada su moja deca u pitanju, a dodatno je kolač upio i dala mu je sočnost.


Čokoladni kolač
Sastojci:

- 4 jaja
- 200 ml mleka
- 2 kašike kokosovog ulja
- 1- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičica muskatnog oraha
- 3 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
- od prilike 1 šolja ovsenog ili nekog drugog brašna
- 2 banane
- 15 urmi 
- malo arome vanile

Čokoladni preliv:

- 3 kašike kakao
- 1 kašika kokosovog ulja
- 3 kašike meda
- malo mleka

                       Način pripreme:

Urme potopiti u vodi na nekih 45 minuta, a zatim ih izblendirati zajedno sa bananama.
Umutiti belanca penasto, dodati im žumanca, kokosovo ulje, aromu vanile, mleko. Posebno sjediniti suve sastojke, brašno, prašak za pecivo, začine i kakao pa dodati smesi sa jajima. Ukoliko vam se učini da je ređe dodajte slobodno još brašna dok ne dostignete željenu gustinu. Kašikom mešati dok se ne sjedini pa dodati izblendirane urme i banane. Smesu prosuti u pleh oblžen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni nekih pola sata.
Kakao, med, mleko i kokosovo ulje na vatri zagrejati do ključanja i malo prohladiti pre nanošenja.
Ohlađen kolač preliti toplom glazurom.

                        Prijatno, uživajte!

Коментари

Популарни постови