Integralni pilav i super salata
Današnji ručak je bio fenomenalan, mislim da su se svi ukućani složili sa tim. Jedina sporna stvar je bila salata koja u svežm obliku nije najbolje rešenje za Vukana, ali je neophodna. Vukan je u fazonu da kada treba da se ruča obavezno pita, da li ima cvekla, ukoliko kažem da ima, on reaguje burno i neće da jede. Toliko o ljubavi Vukana i cvekle. Ostali nemaju problem sa cveklom i rado je jedu.
Kada stignu sveže stvari gledam da ih forsiram što više i da izbacim iz upotrebe tegle i tursije. Jeste da oduzme više vremena, ali ova salata zaista vredi truda. Kada je budete probali biće vam sve jasno.
Ukoliko vam dete ne jede cveklu tu nema pomoći, bitno je samo da budete dosledni i uporni i da naterate dete da uzme bar malo. Ja sam sve samo ne dosledna, za to je zadužen tata Boban i zahvaljujući njegovoj upornosti Vukan jede cveklu.
![]() |
Integralni pilav i super salata |
Sastojci:
- 500 gr. pilećg belog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 3 česnja belog luka
- 2 veće šargarepe
- 1 čaša integralnog pirinča
- pileći bujon oko 500 ml.
- 1. kašičica kurkume
- pola kašičice korijandera
- 2 kašičice soli
Način pripreme:
Na malo ulja propržiti crni luk, dodati šargarepu iseckanu na kockice i sitno iseckan beli luk. U tučku izlupati pola kašičice korijandera i dodati u šerpu. Dodati pileće belo meso iseckao na kocke i pržiti na laganoj vatri još neko vreme. Kada piletina bude već dobila boju dodati integralni pirinač i naliti pilećim bujonom i dodati so. Kako bi dobili pileći bujon, ja obično prvo skuvam supu i iskoristim za pilav, tako dobijem i supu i pilav. Ukusnije je nego kada se naliva samo sa vodom. Pleh koji koristim za pilav nauljim i u njega dodam masu koju sam dinsala. Prekrijem aluminijumskom folijom i stavim u rernu da se krčka na nekih 180 stepeni. Kada pilav izvadite iz rerne dodajte kašičicu kurkume i promešajte. Kurkuma će pilavu dati prelepu žutu boju i zanimljiv ukus.
Sastojci za salatu:
- 1 celer srednje veličine
- 2 šargarepe
- 1 cvekla
- 1 jabuka
- šaka isekanih pečenih lešnika
- limun
- maslinovo ulje
- so
- jogurt
Način pripreme:
Izrendati celer, jabuku, šargarepu i cveklu. Začiniti maslinovim uljem, limunom i solju. Salatu preliti jogurtom i posuti lešnikom.
Uživajte, prijatno!
Коментари
Постави коментар