Tatin juneći file


Uskršnji ručak je bio fenomenalan. Boban je rešio da me poštedi poslova u kuhinji i da napravi svoj vrhunski specijalitet za koji je upravo on zadužen. Od kad smo se odrekli svinjetine, a ima već par godina kako je ne kupujemo, junetina je često na našem jelovniku. Imamo našeg mesara Jugu kod koga uvek kupujemo sveže meso i što je najvažnije, znamo šta kupujemo. Juga nam nabavlja i juneće repove koji su odlicni za supu i uvek kada stigne sveže on nam javi. 
Super je kada imaš prijatelja koji drži mesaru.
Boban je recept našao preko interneta, ali ga je modifikovao i dao mu svoj lični pečat. Fora je da juneći file stoji u marinadi preko noći jer mu to daje socnost. On se prži na ulju, ali veoma kratko, sa jedne i druge strane i tako zadržava mekocu. 
Pavle obožava tatin specijalitet, on je inače gurman po prirodi, dok smo za Nadu i Vukana morali da napravimo ćevape.

Tatin juneći file

                            Sastojci:

                - 1 kg. junećeg filea
                -  maslinovo ulje
                - senf
                - bosiljak
                - ruzmarin
                - so
                - biber
   
                  Način pripreme:

Pripremiti marinadu na sledeći način, posoliti meso isečeno na deblje parčiće, debljine od prilike 1, 5 cm., svako parče namazati sa obe strane senfom, redjati u slojevima u posudu, posle svakog sloja začiniti biberom i bosiljkom. Naliti meso maslinovim uljem, može i obično. Meso ostaviti u frižider da prenoći.
Pre przenja sat vremena ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi i to je veoma važno, jer meso ne sme direktno iz frižidera da se prži. Pržiti svaku stranu 3- 5 minuta, od zavisnosti od toga da li želite krvaviji file ili skroz ispečen. Vaditi u posudu sa poklopcem i svaki file posuti ruzmarinom.


                        Prijatno, uživajte!


       











Коментари

Популарни постови