Vikend doručak
Najlepši doručak ikada spremljen- kljukuša! Recept nije moj, preuzet je sa bloga "Hleb i lale" mada malo izmenjen, na moj način.
Zašto vikend doručak? Zbog belog luka koga ima u izobilju u ovom jelu. Baš to mu daje divan šmek, onaj neodoljivi. Do sad smo ga jeli samo Boban i ja, ali danas nam je uskočila Nada i " poremetila" naš mali, vikend ritual.
Kljukuša se veoma brzo pravi, mada preporučujem da kukuruz skuvate uveče i da ga preko noći ostavite da se cedi, tako ja radim. Ujutru samo napravite testo, ispecite, naseckajte beli luk i to bi bilo to.
Ukoliko ste fan belog luka, preporučujem, nećete se pokajati.
Sastojci:
- 2 jaja
- 200 gr. speltinog ili nekog drugog brašna
- 200 ml. vode
- pola praška za pecivo
- so
- oko 200 gr. kuvanog kukuruza
- 1 kockica maslaca
- 3 čena belog luka
- jogurt
Način pripreme:
Skuvati kukuruz i ostaviti da se dobro ocedi i ohladi. Za to vreme napraviti testo od jaja, brašna, vode , praška za pecivo i soli. Umešati u testo kuvan kukuruz i smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći 25 minuta na 200 stepeni. Slobodno smesu sipajte u veći pleh i rastanjite jer kljukusa treba da bude tanja.
Kada se testo ohladi iseći ga na kockice i rasporediti u dublju, keramičku činiju. Preko nabacati sitno iseckan beli luk, a preko belog luka preliti kockicu maslaca zagrejanog do ključanja, ravnomerno svuda. Umesto maslaca možete koristiti ulje, oko 20 ml. Preko svega naliti malo jogurt.
Prijatno, uživajte!
Kljukuša se veoma brzo pravi, mada preporučujem da kukuruz skuvate uveče i da ga preko noći ostavite da se cedi, tako ja radim. Ujutru samo napravite testo, ispecite, naseckajte beli luk i to bi bilo to.
Ukoliko ste fan belog luka, preporučujem, nećete se pokajati.
![]() |
Vikend doručak |
- 2 jaja
- 200 gr. speltinog ili nekog drugog brašna
- 200 ml. vode
- pola praška za pecivo
- so
- oko 200 gr. kuvanog kukuruza
- 1 kockica maslaca
- 3 čena belog luka
- jogurt
Način pripreme:
Skuvati kukuruz i ostaviti da se dobro ocedi i ohladi. Za to vreme napraviti testo od jaja, brašna, vode , praška za pecivo i soli. Umešati u testo kuvan kukuruz i smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći 25 minuta na 200 stepeni. Slobodno smesu sipajte u veći pleh i rastanjite jer kljukusa treba da bude tanja.
Kada se testo ohladi iseći ga na kockice i rasporediti u dublju, keramičku činiju. Preko nabacati sitno iseckan beli luk, a preko belog luka preliti kockicu maslaca zagrejanog do ključanja, ravnomerno svuda. Umesto maslaca možete koristiti ulje, oko 20 ml. Preko svega naliti malo jogurt.
Prijatno, uživajte!
Коментари
Постави коментар