Musaka od kelja 


Uvek kada kupim kelj on završi u loncu u obliku nekog variva i iskrena da budem samo mi prošeta kroz želudac, a ne zasiti me dovoljno.  To je recept koga sam nasledila od majke i ponosno mi stoji zapisan u kuvaru. On mi je bio jedini recept za kelj i nekako je logično da sam uvek otvarala tu stranu kuvara kada bih poželela da ga pravim. Ovog puta sam odlučila da to bude malo drugačije.
Šta bi drugačije ako ne musaku, na brzinu jer nemam dovoljno vremena, uskoro je vreme ručka. 
Možda je delovalo da će biti na brzinu, ali ipak je potrebno vreme da se kelj skuva i da omekša dovoljno, siigurno nekih 45. minuta. Ipak je priprema ručka potrajala. Sve ostalo ide relativno brzo, a ja sam naučila kako i šta za sledeći put.
Jelo je divno i vredi svaki minut koji sam provela praveći ga. Deca su jela i nisu pravila pitanje iako nisu uvek raspoložena za moje eksperimentisanje, naročito sa povrćem koga ne viđaju često na stolu.
Kada sam bila dete ni moja majka ga nije često pravila i to je velika greška jer je kelj prava vitaminska bomba. Veoma je dobar za detoksikaciju organizma, smanjuje rizik od dobijanja raka, bogat je gvožđem i kalcijumom, pun je vlakana, sadrži vitamin K i A, a sadrži veoma malo kalorija, na 100 gr. Samo 36. Da li vam treba još neki razlog da uvedete kelj u svoj jelovnik?

Musaka od kelja

                     Sastojci:

- 1 glavica kelja
- 1 šolja pirinča
- 2 šolje vode
- 3 jaja
- 1 kisela pavlaka
- malo mleka
- so
- ulje


                Način pripreme:

Kuvati kelj u slanoj vodi nekih 45 minuta, dok ne omekša. Posebno skuvati pirinač, da ostane rastresit. Ja ga kuvam 15 minuta, kad prokljuca smanjim vatru, ne mešam ga za sve vreme. Skuvan kelj iseći na sitnije i redjati u nauljen pleh, red kelja, red pirinča. Jaja izlupati sa pavlakom i malo mleka, posoliti i naliti preko musake. Peći u rerni dok ne porumeni.

                     Prijatno, uživajte!

Коментари

Популарни постови