Kinoa za doručak
Juče sam prvi put kupila kinou i rešila da je konačno isprobam. U glavi sam već zamislila šta bih sve mogla sa njom i koje varijante dolaze u obzir, međutim pošto nisam znala šta danas za doručak rešila sam da je isprobam na ovaj način.
Kinoa veoma podseća na proso, s tim što je boja malo bledja, nije intenzivno žuta kao kod prosa. Ukus definitivno podseća na proso, ali je kinoa blaža i nije oštrog ukusa.
Veoma je zdrava žitarica, u sebi sadrži velike količine proteina, bogata je gvožđem, amino kiselinama i vitaminom B. Jednom rečju- savršenstvo!
Upravo sam ovo savršenstvo želela da približim svojoj probirljivoj deci i ovoga puta upalilo je kod Nade koja je bez problema pojela svoj jutarnji obrok. Vukan i Pavle nisu bili kući, ali za vikend ih definitivno kinoa čeka na stolu.
Što se cene tiče, nije prijatna, za 100 dinara dobićete 100 grama. Međutim, kinoa vam može dugo trajati jer nisu potrebne velike količine za obrok, ona nabubri u toku kuvanja i time se količina duplira.
Kinoa je veoma zahvalna jer dugo drži sitost i ubrzava metabolizam tako da je idealna namirnica ukoliko planirate da smrsate.
Kinoa je veoma zahvalna jer dugo drži sitost i ubrzava metabolizam tako da je idealna namirnica ukoliko planirate da smrsate.
![]() |
Kinoa za doručak |
- 1 šolja kinoe
- 2 šolje vode
- 1 cela paprika
- 1 mladi crni luk
- 4 jaja
- so
- ulje za przenje
Način pripreme:
Kinou dobro oprati i preko noći je potopiti u vodi kao i sve ostale žitarice. Ujutru je procediti i u šerpi kuvati sa dve šolje vode, možete i manju količinu da odredite, razmera je 1- 2. Kada počne da vri smanjiti vatru i kuvati dok ne nabubri i omekša, nekih 20- ak minuta. Za to vreme na ulju propržiti papriku isečenu na kockice ( ja sam koristila pečenu iz zamrzivača ) i mlad crni luk isečen na kolutove. Posoliti povrće i kada omekša dodati mu umucena jaja, sami odredite količinu, možete više, a možete i manje. Skuvanu kinou dobro procedite i dodajte jajima, a možete ih pomešati zajedno, po želji.
Prijatno, uživajte!
Коментари
Постави коментар