Punjene tikvice
Krenula je sezona tikvica i u našoj kući smo svi veoma srećni zbog toga. Ručak je prosto nezamisliv bez tikvica u bilo kakvom obliku, a veoma često su sastavni deo doručka i večere.
Ja najviše volim one zelene i njih nikada ne ljuštim već uvek iskoristim i koru, bilo da seckam ili rendam. Žute koristim za pohovanje i njima obično ogulim koricu.
Pohovane tikvice su moja neprežaljena ljubav, ali uspela sam da nađem rešenje i za njih. Umesto u belo brašno uvaljam ih u kukuruzno i bez ikakvih masnoća, na papiru za pečenje zapečem u rerni sa jedne i druge strane.
Tikvice su veoma zahvalne naročito u ovom periodu kada ih ima na pretek. Ja ih stavljam svuda, bukvalno gde god stignem. Ovoga puta sam za punjenje koristila ove okrugle, ali vi možete bilo koje druge, samo ih izdubite i napunite nadevom.
Tikvice se koriste veoma dugo u ljudskoj ishrani i veoma su popularne zbog svoje kalorijske vrednosti, na 100 grama imaju 16 kalorija. Bogate su vlaknima i vodom, a sadrže i velike količine vitamina C. One snižavaju nivo holesterola u organizmu, sprečavaju pojavu raznih malignih tumora, umanjuju šansu za pojavu infarkta i moždanog udara, pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska, pomažu u sprečavanju ateroskleroze...
Sastojci:
- 4 tikvice
- 350 gr mlevenog mesa
- 1 čaša pirinča
- 3 paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 3- 4 masline
- so i biber
- maslinovo ulje
- začini ( bosiljak, limunova trava... )
![]() |
Punjene tikvice |
Pohovane tikvice su moja neprežaljena ljubav, ali uspela sam da nađem rešenje i za njih. Umesto u belo brašno uvaljam ih u kukuruzno i bez ikakvih masnoća, na papiru za pečenje zapečem u rerni sa jedne i druge strane.
Tikvice su veoma zahvalne naročito u ovom periodu kada ih ima na pretek. Ja ih stavljam svuda, bukvalno gde god stignem. Ovoga puta sam za punjenje koristila ove okrugle, ali vi možete bilo koje druge, samo ih izdubite i napunite nadevom.
![]() |
Punjene tikvice |
Tikvice se koriste veoma dugo u ljudskoj ishrani i veoma su popularne zbog svoje kalorijske vrednosti, na 100 grama imaju 16 kalorija. Bogate su vlaknima i vodom, a sadrže i velike količine vitamina C. One snižavaju nivo holesterola u organizmu, sprečavaju pojavu raznih malignih tumora, umanjuju šansu za pojavu infarkta i moždanog udara, pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska, pomažu u sprečavanju ateroskleroze...
![]() |
Punjene tikvice |
Sastojci:
- 4 tikvice
- 350 gr mlevenog mesa
- 1 čaša pirinča
- 3 paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 3- 4 masline
- so i biber
- maslinovo ulje
- začini ( bosiljak, limunova trava... )
Način pripreme:
![]() |
Punjene tikvice |
Tikvice dobro oprati, odseći im vrh i izdubiti ih. Meso od tikvica sačuvati za fil, samo mu odstraniti semenke. Na malo ulja propržiti crni luk iseckan na kockice, dodati meso i propržiti, a kada je meso skoro gotovo dodati mu pirinač i seckano meso od tikvica. Tikvice će tada otpustiti vodu, a pirinač će se do pola skuvati. Kada smesa postane gusta, začiniti je solju i biberom i dodati masline seckane na sitno. Od začina možete koristiti bilo šta, ja sam koristila bosiljak i limunovu travu. Prohlađenom smesom puniti tikvice, a zatim ih zatvoriti poklopcem. Tikvice ređati u pleh i preliti smesom od izblendiranog paradajza i jednom kašikom maslinovog ulja. Pleh prekriti aluminijumskom folijom i peći ih sat vremena na 180 stepeni. Pred kraj pečenja skinuti foliju da se zapeče.
Prijatno, iživajte!
Коментари
Постави коментар