Tart od malina i kupina

IMG_20170806_175403300
Tart sa malinama i kupinama

 Nekako sam uvek zaobilazila ovakve vrste kolača od prhkog testa, danas mi nije jasno zbog čega, jer moj prvi pokušaj pravljenja tarta se završio veoma uspešno , čak neočekivano dobro.

IMG_20170806_190340589
Tart sa malinama i kupinama
Bila sam u dilemi, nisam ga spremala ni sa belim brašnom da bi sada pokušala sa integralnim, da li će ispasti dobro kora, fil... Toliko mnogo nedoumica oko jednog kolača. A pleh sam dobila od babe, onaj pravi, stari pleh za tart, šteta ga ne iskoristiti.
I tako sam rešila jednog dana da isprobam ovaj divni recept po najvećoj vrućini. Sto puta sam otvarala rernu da vidim šta se dešava unutra, da mi ne daj bože izgori, korigovala temperaturu , pipkala fil, da nije previše redak i molila se da uspe.
IMG_20170806_190840580
Tart od malina i kupina
Divan miris se širio po kući, šteta što nije bila zima, jer takvi mirisi se obično zimi šire, a ne leti po ovoj temperaturi. Deca se skupiše pored šporeta da vide šta se dešava, ja im poručujem, ne nedajte se previše, možda ne uspe...
Posle 45 minuta briga i strahova, izvlačim iz rerne ovu lepoticu, rumenu i neodoljivu pravo na hlađenje i fotografisanje na terasi.
IMG_20170806_190202201
Tart od malina i kupina
Tart je neverovatan kolač, brzo se pravi, ako se izuzme pečenje i idealan je tokom hladnijih dana kada šireći svoje aromatične mirise vašu kuću pretvara u ušuškan i topao dom, a svaki zalogaj doprinosi osećaju  radosti. Jer sreća je u malim stvarima, uživajte u njima!


Sastojci :
  • 3 kašike hladnog mleka
  • 200 gr maslaca ili margarina
  • 300 gr speltinog brašna
  • 1 žumance
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica arome vanile
  • 400 gr malina i kupina
  • 3 kašike griza
Način pripreme:

Maslac iseckan na kockice iz frižidera staviti u činiju zajedno sa žumancem, medom, aromom vanile, mlekom i na kraju dodati brašno. Brzo zamesiti testo, najbolje viljuškom kako se margarin od toplote ruku ne bi topio. Od formiranog testa napraviti loptu koju držati u frižideru pola sata pre upotrebe. Za to vreme napraviti fil od malina i kupina, dodati im med i griz, uloga griza je da upije tečnosti iz voća kako ne bi bio previše redak.
Testo podeliti na dva dela, prvi deo razvući preko pleha predhodno premazanim maslacom, preko kore sipati fil, a od ostatka testa tart ukrasiti po želji, ja sam pravila tračice i naizmenično ih ređala.
Peći 45 minuta na 200 stepeni.

Prijatno, uživajte!

Коментари

Популарни постови