Divna sirova torta
![]() |
Divna sirova torta |
Kako sam ponosna na ovu rortu! Pre neki dan proslavila sam 35- i rodjendan i to je bila moja rodjendanska torta. Prvi put sam napravila sirovu tortu i jedva sam čekala povod da isprobam recept za nju. Malo je reći da je bila fantastična, toliko je bila dobra da svi koji su je probali nisu mogli da nadju razliku između standardne i ove torte. Izgledala je kao cheesecake, pravljena u kalupu koji inače i koristim za njega. Nisam očekivala da će biti te veličine, prijatno sam se iznenadila. Cena je malo jača, ali kada razmislim toliko vam košta i standardna torta koju pravite, a neuporedivo je zdravija. Od zasladjivaca sam koristila med, a mleko sam napravila od kokosa. U nekom sledećem postu otkriću vam kako se pravi kokosovo mleko. Naravno možete i obično, kravlje.
Sastojci:
- 200 gr. urmi
- 100gr. lešnika
- 100 gr. badema
- 3 kašike kokosovog ulja
- 2 kašike meda
- 2 kašike kakaa
- malo cimeta
- 250 gr. sirovih indijskih oraha
- 250 ml. mleka
- 50 gr. kokosa
- malo soka od pomorandže
- 4 kašike kokosovog ulja
- malo ekstrata vanile
- 6 kašike meda
Način pripreme:
Blender ili secko se koristi za pravljenje ove torte tako što se prvo priprema kora. Pre pripreme potopiti urme na 20 minuta u vodi da malo omekšaju. Kada se to desi, izvaditi koštice iz njih i staviti na blendiranje zajedno sa bademima i lešnicima, kokosovim uljem, medom, kakaom i cimetom. Formirati koru u kalupu za tortu.
Pre pripreme fila indijski orasi moraju biti potopljeni u vodi preko noći kako bi lepo omekšali i od njih se napravila fina tekstura. Isti postupak je kao i za koru. U blender staviti indijske orahe, kokosovo mleko ili neko drugo, kokos, sok od pomorandže, kokosovo ulje, ekstrat vanile i med. Ukoliko vam se desi da je fil previše gust dodajte još malo soka ali ne preterujte. Premazati fil preko kore i na kraju napraviti glazuru od čokoladnog tahinija koji se pravi na sledeći način. Odrediti količinu koja vam treba, ja sam koristila od prilike 150. gr., 3. kašike meda i 2. kašike kakaa. Ukoliko želite možete dodatno da zasladite. Ukoliko želite možete i bez glazure samo kokos da nabacite preko, u svakom slučaju biće savršena.
Prijatno i uživajte!
Коментари
Постави коментар